Big Data – Big Buzzword

Big Data – Big Buzzword

När man läser branschpressen är det svårt att inte snubbla över begreppet Big Data. Oftast handlar artiklarna om olika metoder att analysera stora datamängder, ett ämne som ligger nära molnbegreppet, medias stora älsklingsområde just nu. Big Data handlar ju om att bygga och hantera stora kluster med data som ska processas på olika sätt. Hur stor omfattningen av Big Data blir hänger i korthet på tre faktorer: Hur mycket data som behöver lagras, hur snabbt datamängden växer samt variationen av olika datatyper (fotografier, video, mail, dokument, ritningar etc).

Att lagra data är billigt idag och därför tenderar vi allt som oftast att inte radera något heller. Det bäddar i sin tur för goda analysmöjligheter av allt data vi sparar i molnet. Det som brukar kosta är istället den datatrafik som krävs för att flytta data och med stora datamängder kan det bli väldigt dyrt (Amazon tar till exempel 250 USD per månad och TB).

På Interoute tänker vi annorlunda och lanserar istället tjänster där datatrafiken är gratis. Genom att data lagras i våra virtuella datacenters har kunderna tillgång till den överallt hela tiden eftersom vi också äger nätet som data transporteras i.

Så vår slutsats är att kvalificerade analyser av stora datamängder som kanske är spridda över olika platser, ska kunna göras utan att det kostar skjortan, vilket i sin tur bygger på bra tillgång till (gratis) trafikkapacitet. Kvalificerade analyser är det som driver Big Data idag och vissa analytiker menar till och med att Big Data kommer att vara drivande för ekonomin i framtiden

Big Data är helt klart något jag kommer återkomma till i bloggen framöver.

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s