Varning för mullvadar med IPv6

Igår var det många som firade Sveriges Nationaldag. De flesta vet inte om att det vi svenskar firar är att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. En annan sak som är okänt för många är att det igår, den 6 juni 2012, infördes en ny standard för internettrafik, kallad IPv6.

Övergången från den gamla standarden IPv4 till den nya IPv6 kan liknas vid den revolution som övergången till det metriska måttsystemet var för de flesta länder. Idag lever det gamla systemet med tum och gallons kvar i några länder parallellt med meter och liter, men kräver översättning för att förstås.

Införandet av IPv6 kräver ett helt nytt säkerhetstänkande eftersom mängden möjliga uppkopplade apparater, från mobiltelefoner till försäljningsautomater, kan agera ”mullvadar”, och därmed vara potentiella säkerhetsrisker. Bland annat kan de bidra till att öppna en rad nya bakdörrar för virusangrepp. Därför vilar ansvaret tungt på varje enskild organisation, med it-chefen i spetsen, att förstå konsekvenserna av och säkra upp alla uppkopplade prylar som finns på arbetsplatsen.

En av utmaningarna med införandet av IPv6 är att de faktiska kontrollpunkter som fanns i IPv4-standarden inte har överförts till IPv6. Det här betyder att branschen måste uppfinna hjulet på nytt för att alla apparater ska kunna prata med varandra på ett säkert sätt.
 
Att fastställa säkerheten i IPv6 kommer att kräva en rejäl ansträngning av hela branschen. Större än vad kanske många anar. Alla organisationer och företag måste gå igenom och kartlägga om deras nätverk och säkerhetshårdvara stöder IPv6 och sedan utforma åtgärdsprogram för att underlätta en säker drift av både hårdvara och mjukvara kopplade till både IPv4 och IPv6.

När man betänker hur många prylar det finns som redan är internetuppkopplande på en normal arbetsplats och hur omfattande it-systemen är idag, så inser man snabbt att detta inte är gjort i en handvändning.

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s