Digitala möten fyrdubblar internet 2016

Digitala möten fyrdubblar internet 2016

Vår uppkopplade mobila livsstil mot olika tjänster via surfplattor och mobiler ställer allt högre krav på datatrafik och nätverk. Vi hämtar och lagrar alltmer data i molnet, tittar på HD-teve via nätet och allt fler prylar får egna ip-adresser. Cisco har i en rapport uppskattat att det kommer att finnas närmare 19 miljarder uppkopplade enheter 2016 (idag runt 11 miljarder), det vill säga 2,5 enhet per individ i snitt i världen. Det innebär i sin tur att 45 procent av jordens befolkning, eller tre och en halv miljarder människor, kommer vara internetanvändare om blott fyra år. Och då har PC:n som nav i människors kommunikation tappat än mer. År 2011 var 94 procent av all trafik bland konsumenter från en PC. År 2016 är den siffran nere på 81 procent. Surfplattor och smartphones tar över.

Och det som driver denna utveckling starkast stavas video och digitala möten. Både för konsumenter och företag. Rapporten pekar på att det år 2016 kommer att finnas en och en halv miljard videoanvändare på internet (2011 var det 792 miljoner). Videokonferenser hos företag beräknas öka sex gånger om under tidsperioden och växa mer än dubbelt så snabbt som övrig företagsdatatrafik.

Siffrorna i Ciscos VNI Forecast, som undersöker den globala IP-trafikens tillväxt, talar sitt tydliga språk. Digitala möten och mötesplatser växer i popularitet och användning. Det i sin tur genererar både ökade krav på oss leverantörer att erbjuda tillräcklig bandbredd och väcker också frågeställningar kring sådant som personlig integritet. Och det sistnämnda lovar jag återkomma till i ett kommande blogginlägg.

 

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s