Höstackar är vi allihopa

Höstackar är vi allihopa

Att Facebook och andra forum ofta tar sig rätten till det innehåll vi användare levererar tänker vi sällan på. De, ofta långa, avtalstexter man förväntas läsa vid anslutning till ett forum kortas ner till ett klick i boxen att man håller med. Och sedan tänker man inte mer på det. För det är väl ändå vi själva som avgör vad vi vill dela och med vem. Eller?

Det senaste exemplet där teknik ”tar över” våra egna beslut är Facebooks funktion för att ”autotagga” personer på bilder som läggs upp. Ämnet diskuteras som bäst i flera europeiska länder, om det är lagligt och förenligt med integriteten. Flera länder, däribland Sverige, säger nej, men frågan är inte avgjord.

Vi tänker nog allt som oftast att vi som individer ändå bara är ”nålen i höstacken” och att våra digitala avtryck i olika sammanhang inte har så mycket enskilt värde. Men vad händer om enskild information hamnar i orätta händer och aggregeras på olika sätt? Redan idag varnas det ju för att vara alltför frikostig med sina åsikter på nätet i samband med att rekryterare också använder de sociala medierna som underlag vid rekryteringar.  Det vill säga, varje enskilt bidrag vi levererar om oss har kanske begränsat värde, men aggregerat bildar det en väv som ger en ganska tydlig bild av oss. Och vad händer med all denna information när regelverk ändras? Facebook kan ju till exempel när som helst ändra inställningar så att privata sidor blir publika eller i en framtid börja sälja den kunskap man har till tredje part.

Dragkampen om att kunna vara ”allas forum” pågår. Facebook har en stor del av kakan, men även Google och Apple är där och andra stora aktörer jagar de intäktsmöjligheter som finns på all den information vi frivilligt lägger upp. Idag är mycket centraliserat till Facebook, LinkedIN, instagram, flickr (fotodagbok), twitter, pinterest etc. Men inte så långt fram i tiden tror jag att vi kommer att kunna skräddarsy hur alla forum vi deltar i ska kopplas till varandra. Det kan vi i viss mån idag, men alltid via ett specifikt forum. I framtiden kommer jag att kunna ta kommandot via mitt eget moln där jag lagrar allt och sedan delar ut access till de personer och organisationer jag vill dela detta med. Eventuellt via forum som Facebook, men då bara som en kanal som jag då kanske betalar för.Jag tror vi kommer dit när vi inser att vi faktiskt inte bara är ”nålen i höstacken”. Vi kan också vara höstacken.

 

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s