Videoströmmar pressar näten

Videoströmmar pressar näten

I en artikel i Svenska Dagbladet i veckan, ”Tv-tittande sätter press på näten” poängteras det faktum att kraven ökar på våra nät i takt med våra nya tittarvanor och ett ökande antal streamingtjänster av HD-filmer och Play-tjänster. Risken finns att Sverige
laggar
redan i år, som jag skrev om innan jul.

Kraven på näten kommer sig av att tv/video är känsligt för störningar och att vi som tittar inte accepterar något avbrott. En prognos pekar på att 2016 kommer 86 procent av all internettrafik bestå av videorelaterat material. Trångt sa Bull. Och det som växer snabbast enligt artikeln, är det innehåll vi som användare är beredda att betala för, vilket i
sin tur betyder att det inte är nätägarna som får del av den intäkten, utan innehållsleverantörerna.

Betyder det att nätägarna nu kommer se över den fastprismodell som råder, det vill säga att vi konsumenter som idag betalar ett fast pris för X mbit/s inte längre kommer kunna det? Många spekulerar så, för det låter initialt som ett rimligt sätt att styra trafikflödet genom pris. Men jag tror snarare att flatrate och obegränsade trafikmängder är här för att stanna. Mina främsta argument för det är att konsumenten inte kan kontrollera den snabbt stigande volymen av trafik och därmed inte kommer att acceptera en rörlig betalningsmodell. Inte heller operatörerna har något att vinna på att gå tillbaka till det gamla “telefonitänket” med betalning efter utnyttjande, eftersom det är ett väldigt kostsamt sätt att hantera fakturering på. De aktörer som ändå vill hålla kvar vid den gamla
modellen, kommer få hela innehållsindustrin emot sig. Slutsats: flatrate är framtiden.

Det här inlägget postades i Unified Connectivity, Unified ICT. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s