It-chefen är död

It-chefen är död

Vi står inför ett paradigmskifte när det gäller hur it-tjänster köps och implementeras i företagen. Orsaken är att mer och mer tjänster styrs över till molnet. Det innebär att it-chefens roll kommer att förändras drastiskt de kommande åren, från att ratta mer rutinartade drifts- och underhållsfrågor av egna system och servrar till att vara strategisk rådgivare i it-frågor i organisationen.

Den traditionella inköps- och leveransmodellen för it-tjänster, med rigorösa förfaranden och hårt styrda SLA blir allt mer förlegad. Komplexa B2B-tjänster blir som vilken produkt som helst, som enkelt går att köpa in som tjänst. Konsekvensen är att det inte alltid är
it-chefen som behöver driva inköpsfrågorna för it. I stället flyttar makten
över till affärsområdescheferna, som tack vare förenklingen kan köpa in sina
egna it-lösningar.

När man kan köpa komplexa it-lösningar ”direkt från butikshyllan” i molnet, när man inte längre behöver ha egna servrar och system, då har it-chefens gamla funktion lite grand spelat ut sin roll. Makten över ”vardags-it” flyttar över till affärsområdescheferna.

It blir också alltmer integrerat i företagens affärsstrategi. Därför är det dags för it-chefen att ömsa skinn och gå från inköpare och drivare av egna it-nätverk till att ha en mer strategisk roll. It-chefens budget kommer att bli en del i att stödja företagets
affärsstrategi, inte en underhållskostnad. För att travestera ett gammalt kungligt
uttryck: ”It-chefen är död – länge leve it-chefen!”.

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till It-chefen är död

  1. Ping: Efter BYOD kommer BYOS | joacimhillervik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s