”Ta allt men rör inte min server”

”Ta allt men rör inte min server”

Eftersom jag delar min tid mellan de nordiska länderna blir jag ofta påmind om hur stora skillnaderna är dem emellan. I möten med våra internationella kollegor säger vi ofta att Norden som region är lite annorlunda när det gäller IT-mognad, mobilitet och annat. Men när det gäller vissa områden, som intresset för att köpa IT som tjänst, är det slående hur stor skillnaden är.

Möjligheten att köpa IT-system, telefoni och kommunikation som tjänst exempelvis Microsoft Lync eller Google Enterprise istället för egna system, har funnits i många år nu – sedan långt innan någon började kalla det ”molnet”. Få IT-chefer skulle förmodligen argumentera emot när jag säger att praktiskt taget alla våra system och lösningar kommer att köpas som tjänst – Software-as-a-Service – inom en mycket nära framtid.

Men varje gång jag träffar danska företag slås jag av hur mycket vanligare det är där än här – hur Software-as-a-Service verkar vara det normala i Danmark snarare än en
avvikelse. I Sverige får jag uppfattningen att IT-cheferna är långt mer tveksamma, för att inte nämna Norge där intresset knappt vaknat alls. Där vill man helst ha den egna servern med det egenutvecklade systemet på en server i sovrummet.

Fokus på verksamheten

Min uppfattning, om jag ska tillåta mig att fortsätta generalisera, är att IT-chefer i Danmark verkar vara mer fokuserade på affärsverksamheten än på de verktyg och lösningar som ska skapa förutsättningarna. Att köpa en tjänst är snabbt, enkelt men sällan
lika flexibelt som att ha ett eget system som kan skräddarsys.

Men där verkar pragmatismen dominera i Danmark. Om en lösning inte exakt stöder hur man vill arbeta så kanske man helt enkelt anpassar arbetet till systemet. Därmed får man
en enkel och kostnadseffektiv lösning som gör att man snabbt kan komma igång med verksamheten, snarare än att ägna tiden åt att sitta i samförståndsgrupper och finputsa på specifikationer.

Rätt eller fel – vad tycker du?

 

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s