När vi stannar hemma och träffas: fem mötestrender som kommer att ändra allt

När vi stannar hemma och träffas - Fem mötestrender som kommer att ändra allt

Tiden; en solig dag för 15 år sedan. Platsen: ett bekvämt och elegant konferensrum där bordets ena sida hade stolar medan den andra sidan bara hade stora TV-skärmar. Det handlade om telepresence och en upphetsad säljare berättade att mötet, som vi känner till det, inom kort kommer att vara lika utdött som dinosaurierna.

Klipp till ett mötesrum på kontoret 2014. Mötesbordet står i mitten med stolar på båda sidor. Runt bordet sitter ett gäng tjänstemän och diskuterar budgeten. Mitt på bordet står den ikoniska trekantiga Polycom-enheten för telefonkonferenser. Längs med väggen står tre kabinväskor för de som rest hit med tåg och flyg. Alla tittar på projektorduken som omväxlande visar en PowerPoint med diskussionspunkter och ett stort Excel-ark som skrollas upp och ner i jakten på de relevanta sifforna. Vad hände?

Om man kommer och hälsar på oss på Interoutes kontor så ser man direkt att alla våra mötesrum är helt byggda för videomöten. Men det är stora investeringar och tekniken har
inte alltid fungerat problemfritt med olika protokoll och standarder som inte är kompatibla med varandra. I vår verksamhet används rummen hela dagarna och det har dels minskat vårt behov av att resa oerhört mycket, men framför allt ändrar det snabbt sättet man förväntar sig kunna kommunicera med sina kollegor och kunder.

Detta har skapat förväntningar på möjligheten till videomöten överallt, för alla, hela tiden. Jag tror att detta kan sammanfattas i följande fem trender:

1 – Unified communications på riktigt. För inte så länge sedan gick människor hem från jobbet och chattade med bekanta runt hela världen via textmeddelanden eller video över Skype. Sedan tog man med sig detta till arbetsplatsen och nu kommer det lösningar som bygger in funktionerna i våra kontorssystem, som Lync. Och med en gång blev videokommunikation en helt naturlig del av arbetet för tusentals människor.

2 – De dedikerade rummen har sina användningsområden men den stora majoriteten av våra videomöten äger nu rum vid våra skrivbord, hemifrån, i en vänthall, på ett café eller någon parkbänk. Vi använder våra smartphones, plattor eller datorer, men inom kort kommer vi att kunna ta dessa möten över vår smart-TV i vardagsrummet eller genom spelkonsolen.

3 – Den fysiska telefonväxeln visade sig vara en seglivad krabat och trots många dödsdomar och avancerad IP-teknik har det tagit lång tid för många organisationer att släppa bassängkanten. Den rena telefonkonferensen har också överlevt alla förväntningar, men nu är det inte långt kvar innan vi kört vår sista telekonfa.

4 – Fysiska möten ersätts av sociala (media) möten. Fram tills idag har video varit något man planerar och sätter upp i förväg. Man bokar ett virtuellt mötesrum, bjuder in deltagare som förbereder sig och sätter sig på sina respektive platser så att mötet kan börja. Men nu kommer video snabbt att bli en helt integrerad del av allt vi gör; Office och e-post, chatt, LinkedIn, Facebook etc.

5 – Att resa för att mötas är ute. Det har sagts så många gånger tidigare men fortfarande idag är det många som flyger kors och tvärs mellan städer och länder. Inte sällan får man ut ett par timmars vettigt arbete ur något som kan ta en hel dag. Genom våra allt större möjligheter att utnyttja väntetider effektivt och jobba där vi är kan vi åtminstone ta tillbaka en del av tiden men alla förstår att det inte är försvarbart ur varken ekonomisk eller miljömässig synvinkel.

Joacim Hillervik
VD Interoute Norden

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s