Googles fiber tecken i tiden

Googles fiber tecken i tiden

För några år sedan hade Googles beslut att finansiera en fiberoptisk kabel mellan Japan och USA säkert skapat lite uppmärksamhet. Även om kostnaden på totalt cirka 2 miljarder delas med företag som China Mobile International, China Telecom och SingTel är det en substantiell investering i kapacitet mellan Asien och USA. Så – varför investerar ett sök/molntjänst/produktivitetsverktyg/media/underhållningsföretag i nätverk?  

Förbindelsen, som går under namnet Faster, byggs av japanska NEC och får en kapacitet på 60 Tbit/s – uppenbarligen en välbehövlig förstärkning eftersom Googles tjänster allt mer handlar om att tillhandahålla information och beräkningskraft i deras olika globala datacenter. Enbart Youtube suger i sig enorma mängder datalagring och trafik från de över en miljard användare.

Det brukade vara telekomföretagen som tog hand om kommunikationen och företag som Google, Facebook, och Apple hyrde in sig för att leverera tjänster. Men dessa företag har för länge sedan övergivit sin läst, så att säga. Det beror givetvis på att social medier idag slukar enorma mängder kapacitet – långt mer än övrig röst, video och datakommunikation. Och då är det givetvis affärsmässigt rimligt att man vill ha större kontroll, vilket man skaffar sig med egna datahallar och egna kraftfulla fiberförbindelser runt världen.

Men en intressant fråga för oss i branschen är hur det kommer att påverka traditionella telekomföretag?

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s