Fem tips för en bättre uppstartskultur

Fem tips för en bättre uppstartskultur

För nystartade företag är finansiering och stöd en bra början – men det är också bara början. När vi startade Interoute i Sverige började det vid köksbordet och blev några
spännande och intensiva år senare det vi har idag, med kontor i alla de nordiska länderna. Men på vägen dit har det funnits många nyttiga lärdomar om hur man bygger upp en verksamhet.

1. Styrkan i att veta varför

Grundarna i ett företag drivs ofta av en vision och stark vilja att skapa något. De anställda
motiveras kanske inte av samma faktorer, men förväntas ändå att sluta upp bakom målen och arbeta med samma entusiasm. Det kommer att skapa spänningar och teamet kommer att pressas till bristningsgränsen.

För att motivera de anställda är det bra att förklara och motivera beslut. Särskilt när företaget har börjat växa och det blir svårare för varje person att ha en överblick över verksamheten. Människor är mycket mer benägna att anstränga sig det lilla extra när man förstår sin egen roll och ser hur man bidrar till målen

2. Förstå prismodeller

I sin bok The Curve beskriver Nicholas Lovell en värld där fysiska produkter i allt snabbare takt ersätts av tjänster. Som en del i denna rörelse är de mest framgångsrika företagen de som kan skapa prissättningsmodeller som gör att deras kunder till exempel kan använda vissa funktioner till en låg kostnad, eller kostnadsfritt, och sedan erbjuda personlig anpassning och ytterligare funktioner mot betalning. Detta blir nyckeln till framgång i en tjänstebaserad ekonomi.

3. Sluta aldrig läsa

Det är långt ifrån ”rocket science” men att göra läsande till en del i din dagliga rutin skapar
ett stadigt flöde och bidrar till en kultur där lärandet är i centrum. Även om omvärldsbevakning av just din marknad är viktigt, tror jag att det är bättre att konsumera
information från olika företag och branscher för att få ett vidare perspektiv. Läs det som intresserar dig och var öppen för nya ämnen och vinklar.

4. Räkna med det oberäkneliga

Ed Catmull, en av grundarna till Pixar, talar om vikten av tur i sin bok Creativity, Inc. Han menar att det är viktigt att förstå slumpens betydelse. Han vill med det få företag att förstå värdet av att ta itu med både bra och dåliga händelser och problem med samma synsätt. Att gå in med inställningen att vad som helst kan hända är grunden i denna process, men att då även vara beredd på det och kunna hantera utmaningarna.

5. Lyssna, lyssna, lyssna

Att skapa en öppen företagskultur är inte något som görs över en natt eller är lätt att
åstadkomma. När företaget växer, kommer naturliga hierarkier förhindra kommunikationskanaler från att vara så öppna som de borde vara. Från allra
första början måste du som företagsledare vara beredd att lyssna på varje medlem i teamet. Roller och titlar betyder ingenting när någon har en bra idé.

Bild från London Startup Weekend använd enligt CC 2.0.  Fotograf: Bayerberg

Det här inlägget postades i Video as a Service. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s