Svensk innovation i fokus

Svensk innovation i fokus

Den senaste tiden har jag läst flera intressanta diskussioner och utspel kring den svenska innovationskraften, som bara verkar öka i takt med att PISA-resultaten sjunker. Senast ut att diskutera var Niklas Zennström, som kanske förkroppsligar den svenska entreprenören. Oftast inte särskilt skrytsam, men med förmåga att tänka i helt nya banor.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 28/10 (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stockholm-tekniknav-nummer-tva-i-varlden_4051761.svd) diskuterar Niklas det faktum att Stockholm ligger på tredje plats när man rankar länderna bakom de mest framgångsrika uppstartsföretagen. Och även om det bubblar i bland annat Brasilien finns det anledning att fundera på hur vi kom hit och hur vi säkerställer att utvecklingen fortsätter.

Hur gick det till?

Det spekuleras ibland om vad orsaken till våra framgångar skulle kunna vara. Allt från hem-PC-reformen från 1998, där anställda skattesubventionerat kunde köpa en dator för hemanvändning, till vår demokrati har anförts som bidragande orsaker. Vår uppfostran och människosyn, där unga människor tillåts ifrågasätta och själva reflektera snarare än utantill-inlärning, kanske också har bidragit.

Men vi har också, liksom våra nordiska grannar, varit snabba på att utveckla och anamma ny teknik – detta långt innan vi fick hem–PC. Särskilt våra mobiltelefoner och mobila arbetssätt har varit något där vi nordbor särskilt oss från många andra delar av världen, även om vi idag ser till exempel en mycket snabbare utveckling inom mobila betalningar i Afrika. Där är det bristen på landledningar och infrastruktur som skapar behovet. Så någonstans kanske det även handlar om geografi och demografi.

Hur fortsätter det?

Dels behöver vi givetvis fortsätta med utbildning och att uppmuntra initiativ och innovatörer på olika sätt. Dessutom finns det säkert mycket att göra politiskt och finansiellt för att stötta utvecklingen men samtidigt ska man kanske komma ihåg att många uppstartsföretag har startat trots bristen på kapital och stöd snarare än tack vare.

Samtidigt är förutsättningarna för att snabbt starta, bygga och förändra en verksamhet bättre än någonsin. Man kan i praktiken hoppa in i någon av operatörernas butiker, plocka upp en smart telefon eller platta, ett molnbaserat Office-paket med alla program man behöver samt i praktiken obegränsat lagringsutrymme – utan att ens ha startat upp en dator. Molnlösningarna, som de som till exempel driftas i våra Interoute Virtual Data Center kan sedan i praktiken växa obehindrat upp till tusentals användare som kan befinna sig var som helst i världen.

Det har helt enkelt aldrig funnits en bättre tid att dra igång en ny innovativ verksamhet. Just do it.

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s