Samarbete över gränserna

NärSamarbete över gränserna jag började jobba som marknadschef på Interoute var en av mina huvuduppgifter att få alla mina uppdragsgivare att känna sig omhändertagna och sedda. Min chef sitter i London, mina uppdragsgivare i Norge, Finland och Danmark, telemarketingavdelningen i Göteborg, jag och min assistent (och enda medarbetare) sitter i Stockholm. Ni förstår att förutsättningarna är lite knepiga och utmaningen stor.

Redan under min första arbetsvecka fick jag i uppdrag att ordna ett event i Köpenhamn. Mina förutsättningar: En lista med 100 gäster som skulle bjudas in personligen, en talare vi visste om, en talare och en sponsor vi behövde hitta och tre veckor att få det att gå i mål.

Hade någon berättat för mig om detta innan jag fick jobbet så hade jag förmodligen dött, men nu satt jag i båten och det var bara att ro i land detta projekt, min första möjlighet att visa framfötterna på det nya jobbet. Min uppdragsgivare var tydlig, detta måste lyckas och jag fick alla resurser jag behövde mot att han fick ett lyckat event.

Tydlig kommunikation

Mina resurser; en upptagen landschef och hans assistent i Danmark, två telemarketingkillar (en i Göteborg och en i Colombia) och min assistent. Hur får jag alla att samarbeta, kommunicera och i stressituationer med olika språk och kulturer att inte bli osams.

Jag har arbetat med kommunikation i 12 år, min erfarenhet säger mig att bästa sättet att skapa en intern kommunikationskris är att skicka mejl på ett språk som inte är ens eget första språk till någon annan som sitter och tolkar in vårt mejl på andra sidan till sitt första språk och ett stavfel, ett felaktigt tilltalssätt kan få som konsekvens att en människa blir arg, sårad eller mindre motiverad att göra sitt bästa. Det skriftliga budskapet blir opersonligt.

Telefonsamtal och telefonkonferenser är ett steg närmare, när jag hör dig så vet jag att du är en människa, jag lär mig tyda din röst även om jag fortfarande inte ser dig. Jag har suttit mycket i telefonen under mina år för att lösa olika utmaningar, men jag vet att lyfta på luren och ringa till andra länder via mobilen är en hög kostnad för företaget.

Smart plattform för samarbete

På Interoute jobbar vi med videokonferenser och Lync. På video kan jag se dig, läsa av ditt kroppsspråk och förstå dig på en annan nivå, men den kräver också en egen infrastruktur som inte alltid är tillgänglig när man sitter i ett öppet kontorslandskap. Microsoft Lync är för mig kronan på verket. Jag kan snabbt kontakta någon och fråga ”har du två minuter för ett kort videomöte”? Jag behöver bara ta på mig hörlurarna och börja prata med min kollega, var hen än sitter i världen.

När det kommer till att samarbeta mellan olika länder, funktioner och kulturer är  ”collaboration” ett nytt recept för att lyckas. Vad är då collaboration? Det är ett modernt samarbetssätt som effektiviserar arbetet, sparar på miljö, pengar och människor genom att underlätta kommunikationen mellan människor.

Resultatet: en resa till eventet, 25 deltagare och kunder som tackat oss för ett gott arbete. Allt detta på tre veckor, det är vad jag kallar gränsöverskridande framgång. Jag har ett fantastiskt team som samarbetar över gränserna och en plattform för samarbete som visar vägen mot framtiden.

Andra företag som arbetat framgångsrikt med collaboration är t.ex. företaget ÅF.

Laura Luna, nordisk marknadschef på Interoute

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s