Kan du höra maskinerna prata?

Kan du höra maskinerna prata?

När man pratar om teknisk utveckling och försöker spå vad som ska hända inom några år brukar man underskatta vissa trender och överskatta andra. Men inte sällan missar man fullständigt de mest revolutionerande. Som i gamla science fiction-filmer där vi i framtiden sägs kunna förflytta oss genom teleportering och flygande bilar, men där meddelanden skickas via teleprinter och skrivs ut på textremsa.

Och inte sällan gissar man rätt på innovationen, men fel på användningen av den.

När det gäller IoT (Internet of Things) och M2M (Machine-to-Machine) som kommer att stå i fokus under 2015 finns det massor av roliga spekulationer kring vad det kommer att användas till. Men jag tror att vi förmodligen inte kan föreställa oss en bråkdel av möjligheterna.

Det är ju lite roligt också att artiklar som skrivs om M2M idag pratar om till exempel varuautomater som berättar för centrallagret när de behöver fyllas på. Just det användningsområdet var hett att diskutera på IT-mässor för 15 år sedan, långt innan man började kalla det M2M eller IoT.

Men fem huvudsakliga inriktningar kommer vi i alla fall att se under 2015:

Telematik och bilindustrin

  • Idag byggs nätverksteknik in i prestigemodeller från de flesta biltillverkaren, men inom kort kommer det att finnas överallt. Det finns en Wifi-standard utvecklad just för fordon, IEE 802.11p, som bland annat är byggd för att alla bilar inom mottagningsområdet ska prata med varandra. Samtidigt finns det funktioner som kanske skulle fungera bättre med 4G eller kommande 5G.
  • Vi vet att tekniken bland annat kommer att användas för att låta bilar varna bakomvarande bilister för faror. Men med alla ambitiösa projekt med förarlösa bilar som pågår kommer vi säkert att få se nya användningsområden som vi idag inte kan tänka oss.

Mobila betalningar

  • Detta har man pratat mycket om under några år, men det kanske ändå är svårt att överblicka hur stor effekt detta kommer att få. För dagens skolbarn finns det anledning att tro att de kanske aldrig kommer att betala på något annat sätt än med mobilen och M2M-baserade lösningar.
  • Samtidigt märks det att det finns mycket osäkerhet och att tekniken är i sin linda eftersom det fortfarande finns och utvecklas nya proprietära lösningar på olika håll istället för en gemensam standard.

Hälsa

  • Vi kommer säker att fnissa förläget åt alla dessa Fitbit-och andra armband som joggarna går omkring med på armen. För att få ut mer än samma gamla info som tidigare, krävs det nya analysverktyg som bättre integrerar med våra kroppar och läser av fler kritiska faktorer på ett sätt som inte är krångligt, obehagligt eller potentiellt hälsofarligt.
  • Att de som dagens lösningar kommunicerar puls och antal steg till mobilen som skickar det till en dator är inte tillräckligt. Men fjärrmedicin och andra mer specialiserade tjänster kommer säkerligen att bygga på M2M-teknik, men då talar vi om mycket avancerad utrustning för att övervaka patienters hälsotillstånd och styra skräddarsydd medicinering.

Säkerhet

  • Redan idag kan vi med NFC och annat teknik använda våra mobiler som nycklar och identifiering. Det finns flerfaktorslösningar som kombinerar något man har (mobilen), något man är (fingeravtryck eller ögonskanning) och något man vet (en pin-kod) för att nå den högsta graden av säkerhet vi kan ha idag.
  • Samtidigt förenklar det så att till exempel dörrar låser upp sig när vi närmar oss. Inom detta område finns också en stor potential när det till exempel gäller säkerhet i samband med olyckor, utrymningar och annat då systemet vet vem som befinner sig var i en byggnad.

Sverige verkar också ligga långt fram i denna utveckling, kanske delvis på grund av den särställning inom mobiltelefoner och teknik som byggdes upp under 1990 och 2000-talet. Om man tittar på SMSE, den svenska alliansen av M2M och IoT-företag, och deras medlemslista så kokar det av spännande M2M-projekt i hela ingenjörs-Sverige.

Och som jag började med att säga; det enda vi som funderar över detta just nu förmodligen kan vara helt säkra på är att vi inte kan lista ut vad det kommer att användas till om några år. Men att 2015 blir ett M2M- och IoT-år råder det knappast någon tvekan om.

Det här inlägget postades i Unified Communication och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s