Så hade man kunnat slippa en katastrofal upphandling

Så hade man kunnat slippa en katastrofal upphandling

När det är dags att handla upp en global kommunikationslösning är det för många ett i det närmaste oöverskådligt projekt. De vanligaste anledningarna till att man ser över sina lösningar brukar vara att man antingen vuxit, organiskt eller genom förvärv, eller införande av nya system som försämrat prestanda och funktionalitet. Men att i grunden förändra något så grundläggande som organisationens hela kommunikationsflöde kan vara tämligen utmanande.

Idag tittar man på globala kommunikationslösningar, centraliserade kundstödsfunktioner och olika former av ändringar i infrastrukturen, som att köpa IT som tjänst i stället för att själv drifta sina system. Det blir också allt vanligare med collaboration-lösningar där man integrerar röst-, video- och samarbetsfunktioner för att effektivisera arbetet och öka produktiviteten. Även dessa lösningar kan man med stor fördel köpa från operatörer och integratörer snarare än att installera i sin egen infrastruktur.

Beslutet att mer eller mindre kasta hela sin verksamhets allra mest kritiska funktioner i händerna på en extern leverantör borde vara något som håller IT-chefer vakna på nätterna. Så det gäller att hitta någon man verkligen kan lita på och som ser till att förvalta förtroendet. De frågor man bör ställa sig själv i samband med upphandlingen borde därför vara följande:

Har de gjort detta tidigare?

  • Kan verka självklart men om man inte kan få se en referensinstallation som bevisligen hanterat just den typ av utmaningar man själv står inför borde man förmodligen leta vidare.

Förstår de vår verksamhet?

  • Att de har den mest avancerade tekniken, den snabbaste förbindelsen till Kina och den snyggaste administrationslösningen är toppen. Men förstår det vad det är vi som kund arbetar med och vilka krav vår verksamhet ställer på kommunikationen? En bra leverantör inkluderar ett projekt för kartläggning och analys av verksamheten som en del i sitt erbjudande.

Förstår de tekniken?

  • Ny teknik finns alltid runt hörnet. Ofta bättre, snabbare och mer kostnadseffektiv och leverantörerna tar gärna med den på PowerPoint-nivå i sina förslag. Men fungerar tekniken för just dina behov och förstår den tilltänkta leverantören den? Ställ de svåraste tekniska frågorna och om leverantören slätar över eller inte svarar tillfredsställande bör man prata med någon annan.

Har de kapacitet?

  • En del företag är duktiga på att sälja, men när det är dags att implementera saknas resurser. Särskilt i större projekt vill man vara helt säker på att en leverantör kommer att ha tillräcklig kapacitet för att kunna orka med ditt projekt.

Förstår de hur deras lösningar samverkar med andras?

  • Det är mycket sällan som en enda leverantör kan implementera en stor, homogen lösning för verksamhetens alla behov. I stället ligger utmaningen ofta i att få det att fungera tillsammans med alla andra system. Det betyder att leverantören måste ha erfarenhet och visa upp exempel på hur man integrerat sin lösning med andras.

Om man följer dessa steg ovan bör man kunna undvika att hamna i en situation där hela företaget går i stå efter en satsning där leverantören inte visade sig kunna hålla sina fagra löften. Inget är som sagt så kritiskt som kommunikationen och då är det värt att tänka igenom valet av leverantör några varv till.

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s