Fluffiga små moln möter stenhård realism

Fluffiga små moln möter stenhård realism

Som alla nya revolutionerande förändringar i samhället har molntekniken både målats upp som lösningen på allt, uppvisat irriterande tillkortakommanden och ibland inte riktigt använts till rätt saker. När molnen skingrats brukar det som blir kvar vara något vi inte ens tänkte oss från början.

HP introducerade under 2014 begreppet New Style of IT som bland annat innebär att infrastruktur är grunden för all IT, tillsammans med service, mjukvara och molntjänster. Många funktioner köps från publika molntjänster och kan finnas lite här och var, till exempel i Amazons eller Microsofts massiva serverparker.

Även om det fungerar bra för många är det fortfarande många som undrar hur man ska få ihop och kontrollera sina lösningar på Amazon, Google, Microsoft och andra leverantörer, samtidigt som man fortfarande har en del kritiska system hemma. Amazon växer. men det finns också många som lämnar dom publika molnleverantörerna till förmån för det ”privata molnet”

Man vill ha enkelheten och tryggheten i managerade lösningar. Men i drift och med större och helt verksamhetskritiska system och stora volymer vill man ha mer mogna plattformar. De mindre och de som är under utveckling kan ligga där ute. Man vill ha funktionaliteten från traditionell hosting fast i molnet.

Att skapa en övergripande infrastruktur som kopplar samma alla dessa olika system, som kopplar samman de öppna molntjänsterna med de privata kräver en ny syn på företagens utmaningar. Det är detta som Interoute adresserar med lanseringen av Cloud Connect.

Det handlar givetvis om sådant vi pratat om tidigare, såsom IT-chefens roll och affärschefernas behov. IT-avdelningen förlorar stegvis kontrollen och måste ligga i framkant. Valen av tjänster och besluten flyttas ner i organisationerna. En stor fördel med att använda sig av system som SalesForce, LinkedIn och andra är att det redan finns ett stort utbud av färdiga plug-in eller appar som gör det billigt och att skräddarsy dessa system att passa den egna verksamheten. 

I de flesta företagen som vårt har IT-avdelningen ingen inverkan på köpet av till exempel Salesforce som verktyg för säljstödet. Det ställer höga krav på leverantörerna och att man inte säljer på kunderna lösningar som är återvändsgränder. Att kunna samexistera med andra tjänster genom olika protokoll, APIer och delad infrastruktur blir helt avgörande för företagens agilitet och deras möjlighet att snabbt utvecklas med de växlande kraven och förutsättningarna. 

Det här inlägget postades i Video as a Service. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s