När vi vaknar har allt ändrats

När vi vaknar har allt ändrats

På en dammig hylla i något bortglömt lager har det legat och slumrat sedan 1980-talet; löftet om hur artificiell intelligens skulle föra mänskligheten in i nästa evolutionsfas. När vi lärt datorerna att tänka som människor, eller till och med bättre än oss, skulle allt bli fantastiskt. Utfallet spåddes även kunna bli katastrofalt, beroende på vem man lyssnade på. Bland forskarna talade man nyligen om risken för ytterligare en ”AI-vinter”, efter alla svikna förväntningar och haverier, men det är så 2014.

Det råder ingen tvekan om att AI händer denna gång, men det går människor förbi. Många företagsledare kommer att stå handfallna när mattan rycks undan under deras affärsmodeller. Helt nya företag med tillgång till information och analys kommer med lätthet kunna manövrera ut den traditionella affären. Trots att människor som professor Stephen Hawking, Elon Musk (mannen bakom Tesla-bilen) och många andra stora tänkare varnar för vart utvecklingen kan tänkas vara på väg, räknar nog de flesta med att detta inte berör dem.

Är artificiell intelligens smart?

Man ska vara försiktig med vad man menar både med intelligens och artificiell intelligens. Vi ser oerhört effektiva system hos Google och Facebook som på millisekunder analyserar gigantiska datamängder och drar slutsatser kring våra beteenden, som det tidigare tagit månader att räkna på – om det ens varit tekniskt möjligt. Är det intelligens?

Det är inte bara beräkningskapacitet och system som har förändrat hela situationen jämfört med tidigare försök. Idag är mycket av det som tidigare var analogt och svårt för en maskin att söka i (såsom kartor, TV/video-databaser, väderprognoser, köp- och säljtransaktioner) digitaliserat. Allt det där ligger tillgängligt för maskinell analys och bearbetning. Hela jorden har digitaliserats ner på molekylnivå och de publika medlen är i dag mer kraftfulla än vad militären hade för 10 år sedan.

Maskiner lagar maskiner

Då är nästa steg inte långt borta; där analysverktyg drar slutsatser, hittar brister eller luckor i program och processer och på egen hand initierar reparationer samt justeringar – utan att människor är involverade. Då har vi maskiner som identifierar fel och ineffektiviteter och reparerar dessa. Varför inte även utvecklar nästa generation av sig själv, baserat på föregående generations felstatistik och annan input? Vad kan egentligen gå snett?

Just nu räddas vi nog av att slumpen fortfarande påverkar oss på olika sätt. Till skillnad mot att programmera en schackdator, med alla drag man tekniskt kan tänkas göra, är livet utanför våra väggar fortfarande präglat av ett kaos – med i det närmaste oändliga möjligheter att ställa till det. Det är inget oöverstigligt problem för utvecklarna, men tar kanske något eller ett par årtionden.

I stället för att andas ut rekommenderar jag att du läser Pat Chapman-Pinchers artikel från januari i år, där hon på ett brutalt effektivt sätt lyckas förklara att AI inom kort helt kommer att ändra på spelreglerna för din verksamhet.

Bild: Googles självkörande bilar spås kunna ersätta många av dagens taxiförare. Bilden är från Steve Jurvetson [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s