​Dags för en annan typ av moln

​Dags för en annan typ av moln

Våren 2015 har varit ovanligt spännande på många sätt. Världsekonomin har blåst in många regntunga moln och i horisonten kan vi se en skymt av en Grexit, oroligheter österut och fuffens i Fifa. För att ladda upp inför en oerhört intressant höst skulle jag rekommendera att man stryker molnet ur sin panna och låter sig sjunka in i några av de mer lockande böckerna för hängmattan eller strandfilten. Som traditionen bjuder tänkte jag rekommendera några boktips från mitt sommarbibliotek. Vad vore en sommar utan en bra kriminalare, så först ut är två böcker från mina favoritförfattare:

Blod på Snö av Jo Nesbø handlar om en yrkesmördare som får i uppdrag att eliminera chefens hustru. I sig inte ett obeprövat kort när det gäller kriminalromaner, eller komedier för den delen, men skillnaden ligger i beskrivningen av huvudpersonen Olav. Hur hans ensamhet och kärleken till det tilltänkta offret vänder allt upp och ner. Enligt förlaget är Jo Nesbø nu en av världens mest lästa kriminalförfattare. Han har med böckerna om Harry Hole, Huvudjägarna och Sonen sålt mer än 25 miljoner böcker och även toppat New York Times bästsäljarlista. Blod på snö är en ny fristående thriller och den första i en serie om två böcker.

Nästa tips blir Den Gränslöse, den sjätte boken i serien om Avdelning Q, skrivna av den danska författaren Jussi Adler Olsen. I boken dras avdelningen in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi där en ung kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död, hängande i ett träd. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina.

När man ledsnat på spänningen och vill förkovra sig i något som kommer att vara användbart när man kommer tillbaka i höst ska man definitivt läsa efterföljaren till Simon Sineks briljanta bok It starts with a why. Den nya boken heter Leaders eat last.

I hans förra bok visade Simon Sinek att många organisationer utgår från hur man ska lösa saker snarare än varför. Man lägger därför ofta energi och resurser på att lösa problem och skapa processer för något som egentligen inte behövs. I Leaders eat last undersöker Simon Sinek varför vissa organisationer lyckas bygga enormt starka team som samarbetar friktionsfritt och effektivt, medan andra inte kan få till det oavsett hur man sätter upp sina processer och belöningssystem. Och han visar hur konceptet Circle of Safety är nyckeln till att få det att fungera.

Ha en riktigt bra sommar så är jag tillbaka med min blogg efter semestern!

Joacim Hillervik

Bild: Bilden är från Chris McClave [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Det här inlägget postades i Video as a Service och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s